Wzrost gospodarczy a gospodarka oparta na wiedzy - Soszyńska, Elżbieta (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorka dokonuje identyfikacji terminu „gospodarka oparta na wiedzy”. Na podstawie przyjętej definicji podejmuje próbę przeprowadzenia ekonometrycznego dowodu na to, że niektóre kraje realnie zmierzają do gospodarki opartej na wiedzy, a także wskazuje, jakie czynniki wykorzystują w tym procesie. Kraje te spełniają niezbędne warunki w zakresie stabilizacji makroekonomicznej, a przede wszystkim zapewniają odpowiednią jakość instytucji publicznych (w sferze gospodarki i polityki). Do czynników umożliwiających rozpoczęcie budowy gospodarki opartej na wiedzy należą wysoki poziom kapitału ludzkiego - jeśli wcześniej zostały stworzone warunki do jego produktywnego wykorzystania - oraz wysoki poziom systemu informatycznego.