Przegląd metod i technik badawczych stosowanych w programach foresight - Kononiuk, Anna; Magruk, Andrzej (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Celem artykułu jest prezentacja metod i technik badawczych wykorzystywanych w programach foresight. Autorzy szczegółowo charakteryzują metody i techniki najczęściej wykorzystywane w projektach typu foresight realizowanych w krajach Unii Europejskiej, tj. analizę scenariuszową, metodę delficką, panele eksperckie, analizę SWOT, burzę mózgów oraz metodę ekstrapolacji trendów. Dokonują klasyfikacji poszczególnych metod według różnych kryteriów, wyodrębniając metody: eksploracyjne - normatywne; ilościowe - jakościowe; bottom-up - top-down; heurystyczne - analityczne; twórcze - oparte na dowodach naukowych; oparte na pracy w środowisku realnym - oparte na pracy w środowisku wirtualnym. Analizują również stopień wykorzystania wybranych metod na różnych obszarach: narodowym, międzynarodowym, transeuropejskim i transgranicznym.