Słowo wstępne: W obliczu nadchodzącej fali reform szkolnictwa wyższego w Polsce. Argumentacja i wizja wspierająca najważniejsze kierunki zmian. - Kwiek, Marek (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2015)
Wstęp do numeru "Nauki i Szkolnictwa Wyższego"