Od Redakcji - Białecki, Ireneusz; Gałkowski, Adam (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2009)
Przyszłość szkolnictwa wyższego - temat przewodni trzydziestego trzeciego numeru półrocznika „Nauka i Szkolnictwo Wyższe” - jest od lat, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach, przedmiotem dyskusji. To właśnie dzięki rozlicznym debatom - jak się wydaje - powoli kształtuje się zgoda wokół potrzeby zmian i kilku głównych postulatów, którym powinny one być podporządkowane.