Od Redakcji - Sobierajski, Tomasz (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
Niniejszy numer "Nauki i Szkolnictwa Wyższego" jest numerem specjalnym, dedykowanym Profesorowi Ireneuszowi Białeckiemu, jednemu z najbardziej dzisiaj uznanych socjologów polskich i zarazem specjalistów w dziedzinach związanych z nauką i szkolnictwem wyższym.