Teologia polityczna i etyka - Jędrzejczak, Helena Anna (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
W niniejszym artykule przedstawiam relację pomiędzy teologią polityczną a etyką na przykładzie tekst.w trzech dwudziestowiecznych myślicieli niemieckich: Carla Schmitta, Johanna Baptisty Metza i Dietricha Bonhoeffera. Przy omawianiu koncepcji każdego z nich staram się przedstawić definicję teologii politycznej obecnej (explicite bądź implicite) w wybranych dziełach i zastanowić się, na ile jest w niej obecny komponent etyczny. Ponieważ w pracy nad esejem posługiwałam się metodologią właściwą historii idei, w tekście wskazuję również te elementy środowiska i klimatu intelektualnego współczesnych wymienionym myślicielom, kt.re wpłynęły na kształt ich myśli i twórczości. Najważniejsze – i najszerzej omówione – to koncepcja deutsche Sonderweg (oparte na opisanej przez Jacquesa le Goff idei translatio Imperii przekonanie o szczególnej roli Niemiec w dziejach i ich odpowiedzialności za losy świata) oraz specyficzna niemiecka konfesjonalizacja, silnie wiążąca struktury władzy kościelnej z władzą państwową.