Polskie nauki polityczne w perspektywie globalnej: paradoksy ewoluującej peryferyjności - Warczok, Tomasz; Zarycki, Tomasz (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2018)
Niniejszy artykuł stanowi wprowadzenie do dyskusji nad półperyferyjnym charakterem systemów produkcji naukowej, dla której pretekstem była publikacja książki Gra peryferyjna Tomasza Warczoka i Tomasza Zaryckiego. Autorzy streszczają w nim jednocześnie najważniejsze kwestie poruszane w książce: relacyjne podejście do badań nauki inspirowane pracami Pierra Bourdieu i Immanuela Wallersteina, jak również dualny charakter polskich nauk politycznych.