Uwarunkowania determinujące funkcjonowanie szkół wyższych w XXI wieku - Marszałek, Anna (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Ośrodki akademickie mają do spełnienia ważną rolę w procesie kreowania gospodarki opartej na wiedzy. W celu realizacji tego ambitnego zadania mogą wykorzystać zasoby, którymi dysponują, bo to uczelnie są tym miejscem, gdzie zostaje odkrywana, ale także poddawana interpretacji wiedza - nadrzędny zasób każdej organizacji uczącej się. Misja uniwersytetów nie ogranicza się jedynie do prowadzenia działalności edukacyjnej oraz naukowo-badawczej. Obecnie jest ona rozumiana znacznie szerzej: jako przyczynianie się do wzrostu potencjału ekonomicznego regionu, w którym dana uczelnia jest zlokalizowana. To ostatnie zadanie nie należy do łatwych, zwłaszcza gdy połączymy je z całą grupą wyzwań, z którymi w XXI wieku powinien sobie poradzić system szkolnictwa wyższego. Można wśród nich wymienić m.in. globalizację usług kształceniowych, ułatwianie zachodzenia procesu transferu wiedzy oraz technologii czy dostosowywanie oferty edukacyjnej do potrzeb zgłaszanych przez rynek pracy.