Analiza sytuacji finansowej działalności dydaktycznej szkolnictwa wyższego w Polsce w latach 1997-2009 - wybrane aspekty - Dawidziuk, Radosław (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Artykuł jest poświęcony wybranym problemom finansowania szkolnictwa wyższego. Autor - na podstawie danych statystycznych - poddaje analizie sytuację w różnych rodzajach uczelni. Okres omawianych badań obejmuje 13 lat, a ich zakres - liczbę studentów oraz przychody i koszty działalności dydaktycznej. Analiza danych pozwala na wyznaczanie średnich wartości jednostkowych: (przychodu, kosztu i zysku z działalności dydaktycznej) oraz rentowności tej działalności. Porównanie tych wartości jest przeprowadzane zarówno w czasie (13 lat), jak i w zależności od rodzaju uczelni.