Kapitał wiedzy i osiągnięcia gospodarcze a dynamika rozwoju społeczno-gospodarczego krajów - Soszyńska, Elżbieta (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2011)
Artykuł stanowi przyczynek do dyskusji na temat relacji między kapitałem wiedzy a wzrostem gospodarczym. Autorka przeprowadza - zarówno w kontekście teoretycznym, jak i poprzez proces weryfikacji empirycznej - analizę relacji między kapitałem ludzkim (kapitałem edukacji) a osiągnięciami i wzrostem gospodarczym krajów. Badaniem objęty został również wpływ sektora B+R na wzrost gospodarczy w sposób bezpośredni, jak i pośrednio, poprzez kanał ogólnej produktywności czynników produkcji. Analizowana jest m.in. interakcja między kapitałem edukacji i kapitałem nauki z jednej strony a odległością od światowej granicy technologicznej z drugiej. Autorka poszukuje również innych warunków koniecznych stymulujących wzrost gospodarczy.