Dopasowanie kwalifikacji i kompetencji absolwentów szkół wyższych do oczekiwań pracodawców na Mazowszu - Romanowska, Maria (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2012)
W artykule Autorka szuka odpowiedzi na pytanie, czy powszechna krytyka polskich uczelni i ich absolwentow jest słuszna. Opierając się na badaniach opinii pracodawcow Mazowsza i prognozach ekonomicznych dla rynku pracy, stara się ocenić stopień dopasowania absolwentow uczelni mazowieckich do obecnego i przyszłego rynku pracy pod względem ilościowym, strukturalnym i jakościowym oraz zdiagnozować sytuację absolwentow szkoł wyższych na mazowieckim rynku pracy za pomocą analizy SWOT.