Kształcić ludzi, którzy potrafią wszystkiego się nauczyć - Świerzbowska-Kowalik, Ewa (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Wywiad z twórcami Szkoły Nauk Ścisłych, prof. dr hab. Janem Mostowskim i prof. dr hab. Tomaszem Dietlem. "Współczesny świat rozwija się tak szybko, że w trakcie naszego życia będziemy świadkami zaniku wielu uznanych zawodów i powstania wielu nowych. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich niespodzianek, jakie niesie dzisiejszy rozwój cywilizacji, ale wiemy na pewno, że wiedza zdobytą na studiach interdyscyplinarnych najlepiej przygotowuje nas na spotkanie jutra" - to słowa prof. dr. hab. Jana Mostowskiego, rektora nowo powstałej niepaństwowej uczelni: Szkoły Nauk Ścisłych, wspieranej przez instytuty Polskiej Akademii Nauk. Uczelnia rozpoczyna działalność w roku akademickim 1993/1994, a jej hasłem jest - Kształcimy ludzi, którzy potrafią wszystkiego się nauczyć.