Uwagi o reformowaniu szkolnictwa wyższego - Białecki, Ireneusz (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Do najważniejszych zadań reformatorskich w szkolnictwie wyższym należy (wymieniam bez uporządkowania według ważności): Zmniejszenie fragmentaryzacji szkół wyższych; Profesjonalizacja zarządzania uczelnią; Uelastycznienie struktury wewnętrznej; Wprowadzenie i stopniowe zinstytucjonalizowanie związków szkoły wyższej z otoczeniem; Uczynienie ze zbioru uczelni skoordynowanego systemu, złożonego ze współdziałających ze sobą elementów; Wprowadzenie czesnego (opłaty) za studia wraz z systemem pożyczek oraz ujednolicenie statusu studentów dziennych (nie płacących za studia) i zaocznych (płacących); Wprowadzenie procedur ewaluacji funkcjonowania szkół wyższych i powołanie ośrodka akredytacji; Wprowadzenie nowych zasad tworzenia programu studiów, umożliwiających porównywalność nabywanej wiedzy i kontynuowanie nauki bez straty roku na różnych wydziałach lub w rozmaitych szkołach (tzw. system kredytów); dzięki porównywalności wymiana studentów z zagranicą stanie się znacznie łatwiejsza; Uporządkowanie zasad nadawania stopni i tytułów naukowych, planowanie kariery naukowej, tak aby m.in. umożliwić we wskazanych wypadkach wymianę kadr między gospodarką i uczelnią; Poprawa finansowania i racjonalizacja wydatków; Status wyższych szkół zawodowych.