O idei współpłatności za studia dzienne - Morawski, Roman Z.; Rocki, Marek; Woźnicki, Jerzy (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorzy uzasadniają potrzebę wprowadzenia w Polsce częściowej odpłatności za studia (współpłatności) koniecznością likwidacji istniejących obecnie patologii w tej dziedzinie oraz stworzenia warunków do racjonalnego gospodarowania zasobami. Wysokość opłat powinna być powiązana z jednej strony z wysokością kosztów realizacji procesu dydaktycznego, a z drugiej strony - z systemem pomocy materialnej dla studentów (w formie pożyczek).