System akredytacji szkoleń menedżerskich Stowarzyszenia Edukacji Menedżerskiej FORUM - Łoboda, Mirosław (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autor przedstawia istniejące systemy akredytacji szkół biznesu i ośrodków treningu menedżerskiego. Na tym tle omawia projekt samorządowego systemu akredytacyjnego opracowany przez Stowarzyszenie Edukacji Menedżerskiej FORUM; analizuje jego przesłanki, założenia, przyjęte standardy i procedury akredytacyjne. Postępowanie akredytacyjne rozpoczęto wobec trzech programów Master o f Business Administration (MBA), zgłoszonych przez szkoły uczestniczące w Porozumieniu szkół biznesu na rzecz jakości kształcenia. Przewiduje się, że pierwsze decyzje o udzieleniu akredytacji zostaną podjęte późną wiosną 1995 r.