Uniwersytet dzisiaj - idea, cele i zadania - Wnuk-Lipińska, Elżbieta (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
W artykule poddano analizie kwestię tożsamości uniwersytetu. Autorka próbuje odpowiedzieć na pytania: czy współczesne szkoły wyższe, które osiągnęły duży stopień zróżnicowania, mają tradycyjne cechy przypisywane uniwersytetowi, czy cele i zadania uczelni uległy zmianie oraz jaki jest kierunek tych zmian.