O koncepcji i działaniu instytutów państwowych - Jabłecka, Julita (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Wywiad z prof. dr inż. Władysławem Findeisenem, prezesem Kasy im. Józefa Mianowskiego - Fundacji Popierania Nauki