Dlaczego Uniwersytet Warszawski potrzebuje strategicznego planu rozwoju? - Maciejewski, Wojciech (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Tekst wygłoszony na seminarium projektu STRADEV, zatytułowanym „Odpowiedzialność, wiarygodność, strategie rozwoju - społeczna rola uczelni wyższych”, które odbyło się w listopadzie 1999 roku na Uniwersytecie Warszawskim.