Wiedza o nauce w Polsce i krajach Unii Europejskiej - Białecki, Ireneusz (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej zostały przedstawione związki upowszechnienia wiedzy i wyobrażeń o nauce z funkcjonowaniem społeczeństwa, a zwłaszcza - rządzeniem i polityką. Autor poświęca szczególną uwagę wpływowi opinii publicznej na politykę. Przedstawia także założenia polityki Unii Europejskiej w dziedzinie nauki i upowszechniania wiedzy oraz możliwe konsekwencje tej polityki. W drugiej części prezentowane są badania nad upowszechnieniem wiedzy o nauce, prowadzone w Unii Europejskiej, oraz podane wyniki jednego z sondaży: Eurobarometer 38.1 - Europeans, Science and Technology - Public Understanding and Attitudes, przeprowadzonego w dwunastu krajach Unii i powtórzonego w Polsce.