Innowacje i trwałość wzrostu polskiej gospodarki - Gomułka, Stanistaw (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autor zajmuje się zagadnieniem wzajemnych zależności występujących między innowacyjnością a wzrostem polskiej gospodarki, nawiązując jednocześnie do poglądów innych specjalistów na ten temat i polemizując z nimi, jak w przypadku prof. Bogusława Fiedora. Wiele uwagi poświęca możliwościom poprawy innowacyjności w warunkach polskich na tle procesów zachodzących w tej dziedzinie w gospodarkach krajów wysoko rozwiniętych oraz tych, które przed laty - jak Polska obecnie - borykały się z podobnymi problemami.