Metoda DEA pomiaru efektywności działalności dydaktycznej szkół wyższych - Szuwarzyński, Andrzej (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autor podejmuje problematykę zarządzania jakością w instytucjach edukacyjnych, wskazując na konieczność poszukiwania skutecznych rozwiązań w tym zakresie. Jedną z możliwych metod ewaluacyjnych jest Data Envelopment Analysis (DEA). Metoda ta, zdaniem Autora, może być skutecznie stosowana do pomiaru jakości procesu tworzenia i transmisji wiedzy w szkołach wyższych.