Foresight regionalny w sektorze turystyki - doświadczenia regionu kanadyjskiego - Borodako, Krzysztof (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Badania projektów foresightu regionalnego w Polsce oraz Europie wskazują na koncentrowanie się większości projektów na tematyce rozwoju priorytetowych technologii, pomijając lub traktując bardzo powierzchownie sektor usług. Po wprowadzeniu teoretycznym do problematyki foresightu regionalnego, autor przeprowadza analizę przypadku projektu foresightu regionalnego dotyczącego - kluczowego dla gospodarki regionu - sektora usług, jakim jest turystyka. Przedstawia genezę projektu, jego cele, przebieg, zastosowane metody oraz wyniki osiągnięte w regionie.