Fenomenologia żydowskiej kryjówki (Marta Cobel-Tokarska, Bezludna wyspa, nora, grób. Wojenne kryjówki Żydów w okupowanej Polsce, Instytut Pamięci Narodowej, Warszawa 2012, ss. 304) - Krupa, Bartłomiej (Porównania, 2013)
Fenomenologia żydowskiej kryjówki