O FENOMENIE I MITOLOGII ODESSY NA PRZESTRZENI WIEKÓW. RECENZJA MONOGRAFII ODESSA W LITERATURACH SŁOWIAŃSKICH. STUDIA: Ławski Jarosław, Maliutina Natalia, red. Odessa w literaturach słowiańskich. Studia. Białystok–Odessa: Wydawnictwo Prymat, 2016. 1022 S. - Waligórska-Olejniczak, Beata (Porównania, 2019)
.