Mistrzyni i Majsterka - Ratajczak, Michał (Polonistyka. Innowacje, 2018)
Autor prezentuje rolę nauczycielki nauczycieli, jaką jest Bożena Chrząstowska. Przez osobiste wspomnienie obrazuje, jak badaczka odrzucająca dydaktyczne schematy inspirowała studentów do ich własnych poszukiwań metodycznych. Do Jej działań odnosi paradoksalną sugestię mówiącą o tym, że każdą nauczycielską spontaniczną improwizację warto poprzedzić starannym przygotowaniem przedmiotowym oraz rozpoznaniem, do jakiego odbiorcy/ucznia szkolny polonista kieruje swoje działania.