Ody do wspólnoty – interpretacja porównawcza - Wantuch, Wiesława (Polonistyka. Innowacje, 2015)
W artykule zaproponowano interpretację porównawczą dwóch typów tekstów: typograficznych w zestawieniu z literackim. Są to różne wersje napisu solidarność, w których wykorzystuje się fonty tzw. solidarycy oraz Oda do młodości Mickiewicza. Kategorie opisu oczywiste przy analizie graficznej (tło, kształt czcionki, kolor itp.) pozwalają z nowej perspektywy spojrzeć także na znany wiersz. Oba typy tekstów są zestawiane jako perswazyjne wypowiedzi o sensie, cechach i zależnościach wspólnoty oraz jednostki poszukującej w niej swego miejsca, w określonych kontekstach historyczno-społecznych.