I wojna światowa w Hymnach Józefa Wittlina. Poetyka odwrócenia - Nowicka, Daria (Polonistyka. Innowacje, 2016)
Niniejszy artykuł stanowi próbę spojrzenia na Hymny Józefa Wittlina przez kategorie cielesności i fragmentaryczności. Lektura wybranych utworów Wittlina pozwala zauważyć konieczność wyjścia poza ramy klasycznego hymnu religijnego, pokasprowiczowskiego. W artykule opisano problem osobnej tożsamości podmiotu, uwikłanego w wojenną traumę. Poezja Józefa Wittlina odkrywa miejsca nieokreślone na mapie literackiej, wskazuje na kategorię paradoksu i powtórzenia. Hymny to utwory funkcjonujące na granicy sacrum i profanum, polemiczne.