Jak drapieżny ptak chcę okrążyć miasto. Egon Schiele – melancholik skandalista - Szulc-Woźniak, Agata (Polonistyka. Innowacje, 2016)
Egon Schiele to jeden z najbardziej charakterystycznych malarzy początku XX wieku. Znany przede wszystkim jako twórca skandalizujących aktów, ma w swoim dorobku również kompozycje symboliczne oraz pejzaże przedstawiające antropomorfizowane krajobrazy i martwe miasta. Artykuł przedstawia sylwetkę malarza – egocentryka, buntownika, ekscentryka – artysty mówiącego o swoim doświadczeniu w sposób bezwstydnie otwarty i szczery, szukającego wiedzy o człowieku w całym bogactwie jego słabości i niezwykłości. Tekst stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o fenomen wiedeńskiego malarza, który z odwagą podążył za melancholijnymi tropami w jednym z przełomowych momentów historycznych – upadającej epoki.