Między wojenną historią a kobiecą perspektywą - Budzik, Jagoda (Polonistyka. Innowacje, 2016)
Artykuł jest recenzją książki Kobiety i/a doświadczenie wojny. 1914-1945 i później. Autorka analizuje w niej ogólne aspekty kompozycji książki, jej głównych założeń i celów, skupiając się na problemie możliwych definicji pojęcia „kobiecej perspektywy” i jego znaczenia w kontekście dyskursu wojennego i powojennego.