Postmodernistyczny palimpsest: Legendy Polskie. Operacja „Bazyliszek” - Kaczor, Katarzyna (Polonistyka. Innowacje, 2023)
Artykuł jest studium przypadku przedstawiającym analizę i interpretację zrealizowanego w ramach projektu „Legendy Polskie” filmu krótkometrażowego Operacja „Bazyliszek” reprezentującego konwencję Kina Nowej Przygody. Jego celem jest prześledzenie wieloaspektowości wykorzystywanych przez twórców relacji transtekstualnych w celu zrealizowania reprezentatywnego dla kultury konwergencji wysokojakościowego tekstu kultury popularnej i ukazanie wynikających z tego konotacji pojęć ‘polski’ i ‘słowiański’.