Koncepcja logoterapii Viktora E. Frankla jako możliwość leczenia sensem - Rydz, Agnieszka (Polonistyka. Innowacje, 2023)
Viktor Emil Frankl (1905-1997) to twórca trzeciej szkoły psychiatrii wiedeńskiej, po psychoanalizie Sigmunda Freuda i psychologii indywidualnej Alfreda Adlera. Jego metoda psychoterapii – logoterapia – to uzdrawianie poprzez sens. Pomaga odkryć sens w życiu. Frankl wymienia trzy podstawowe drogi prowadzące do odkrycia sensu egzystencji: pracę, miłość, akceptację losu niezależnie od okoliczności życia. Celem artykułu Koncepcja logoterapii Viktora E. Frankla jako możliwość leczenia sensem” jest przybliżenie postaci twórcy logoterapii i jej założeń.