Literatura, terapia, społeczeństwo, edukacja - Przymuszała, Beata (Polonistyka. Innowacje, 2023)
Tematyka proponowanego, osiemnastego numeru „Polonistyki. Innowacji” inspirowana jest świadomością fizycznych i psychicznych kosztów pandemii COVID-19, namysłem nad psychicznymi skutkami rosyjskiej inwazji na Ukrainę (która przypomniała o lękach doświadczanych przez pokolenie naszych rodziców i dziadków) oraz szeroko opisywanym kryzysem zdrowia psychicznego wśród dzieci i młodzieży.