Polonistyka międzykulturowa - Zduniak, Małgorzata (Polonistyka. Innowacje, 2024)
Artykuł przybliża koncepcję polonistyki międzykulturowej. Ta naukowo-dydaktyczna praktyka prezentowana jest w odniesieniu do umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego w Polsce, cudzoziemców studiujących polonistykę w kraju i za granicą, przemian tożsamości filologii narodowej, a także niezębnych kompetencji metodycznych wykładowców pracujących ze studentami z zagranicy oraz programów kształcenia (filologia polska jako obca).