Działania i strategie mediacyjne w przygotowaniu językowym kandydatów na studia w Polsce - Jasińska, Agnieszka (Polonistyka. Innowacje, 2024)
W 2018 roku ukazał się Common European Framework of Reference for Languages – Companion Volume, kluczowy dokument związany z polityką językową w Europie. Zawiera on poszerzony opis działań i strategii językowych związanych z mediacją. Mediacja w nauczaniu rozumiana jest w trzech aspektach: mediacji tekstowej, pojęciowej i komunikacyjnej. W artykule zawarto również opis strategii mediacyjnych umożliwiających przetwarzanie tekstu. Wspomniano także o mediacji pedagogicznej. Artykuł przedstawia rolę mediacji w językowej edukacji kandydatów na studia w Polsce.