Edukacja patriotyczna w szkołach polonijnych na podstawie analizy scenariuszy uroczystości rocznicowych z okazji 11 listopada, 2 maja i 3 maja w Belgii w latach 2018-2022 - Radomska-T’Seyen, Katarzyna (Polonistyka. Innowacje, 2024)
Tematem artykułu jest refleksja na temat wychowania patriotycznego dzieci i młodzieży w Belgii w kontekście uzupełniającej działalności oświatowej w szkołach polonijnych. Wychowanie patriotyczne, obok rozwoju kompetencji językowych, stanowi dla Polaków mieszkających poza granicami kraju jedno z najistotniejszych zadań edukacji polonistycznej kształtującej tożsamość kulturową. Poczucie patriotyzmu kształtuje się nie tylko poprzez zdobywanie wiedzy przekazywanej przez rodziców i nauczycieli, ale również poprzez aktywny udział w rocznicowych obchodach najważniejszych świąt narodowych: Święta Narodowego Trzeciego Maja, Dnia Flagi RP oraz Dnia Polonii i Polaków za Granicą, jak również Święta Niepodległości.