„Mowa na stadionie” (1988) Josifa Brodskiego: agora dzisiaj, dekalog teraz - Kuczyńska-Koschany, Katarzyna (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Szkic jest próbą, przydatnej w dydaktyce szkolnej i akademickiej, interpretacji eseju Josifa Brodzkiego pt. Mowa na stadionie, wcześniej wygłoszonego przez poetę i wykładowcę jako mowa pożegnalna dla absolwentów Uniwersytetu Michigan w Ann Arbor w roku 1988.