Program telewizyjny „Kwadrans Akademicki” jako przestrzeń rozwoju umiejętności audiowizualnych studentów lubelskich uczelni - Zburzyńska, Natalia (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Kwadrans Akademicki” to program telewizyjny emitowany na antenie TVP3 Lublin, realizowany we współpracy z sześcioma lubelskimi uczelniami wyższymi. Inicjatywa ta stanowiła przestrzeń do prezentowania wydarzeń akademickich oraz osiągnięć studentów, którzy samodzielnie przygotowywali materiały audiowizualne w ramach uczelnianych mediów akademickich. Celem niniejszego badania była analiza wpływu uczestnictwa studentów w produkcji programu na rozwój ich kompetencji audiowizualnych. W szczególności uwzględniono zdobyte umiejętności autoprezentacyjne, techniczne oraz zdolność do pracy w zespole. Wyniki wykazały, że udział w projekcie przyczynił się do rozwoju praktycznych kompetencji studentów, a także pomógł im przezwyciężyć bariery związane ze stresem i pracą pod presją czasu.