Kulturologiczny spacer z jurodiwym Dostojewskiego (projekt zajęć) - Sobczak, Mateusz (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Niniejszy projekt dydaktyczny przeznaczony do realizacji na zajęciach ze studentami filologii (zwłaszcza wschodniosłowiańskich) postuluje organizację szerszego cyklu zajęciowego, mającego na celu przybliżenie słuchaczom kulturowego wymiaru prozy Fiodora Michajłowicza Dostojewskiego. Zadaniem omawianej tu jednostki zajęciowej, poświęconej fenomenowi ruskiego jurodztwa, jest zachęcenie studentów do twórczej analizy powieści Idiota, z uwzględnieniem omawianego zjawiska. Artykuł powstał w ramach zajęć z dydaktyki akademickiej prowadzonych dla doktorantów Szkoły Doktorskiej Nauk o Języku i Literaturze przez prof. UAM dr hab. Krzysztofa Koca.