Czy Pan Twardowski może oczarować? W stronę edukacji glokalnej na lekcjach języka polskiego - Bednarek, Magdalena (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Przedstawione refleksje na temat opowiadania Zuzanny Orlińskiej z tomu Współczesny bajarz polski oraz filmu Tomka Bagińskiego stanowią zaproszenie dla nauczycieli i nauczycielek języka polskiego do podjęcia wraz z uczniami i uczennicami refleksji na temat polskiej tradycji literackiej wywodzącej się z tradycji ludowej w perspektywie kultury światowej. Propozycja ta wyrasta z kulturoznawczej i dydaktycznej refleksji na temat glokalizacji, pojmowanej za R. Robertson i A.K. Guttierez jako dynamiczna relacja między tym to uniwersalne i partykularne.