Uniwersum interpretacyjne w "Makbecie" Williama Szekspira - Koc, Krzysztof (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Artykuł zawiera metodyczną propozycję odczytania Makbeta jako dramatu o wpływie umiejętności interpretacyjnych na życie człowieka i dokonywane przez niego wybory. Bohater tragedii Szekspira nie tylko rozwiązywał interpretacyjne zagadki, ale też sam je tworzył. W rezultacie także pozostałe postaci zmuszone były do intelektualnego wysiłku, by zrozumieć sens tego, co się działo w ich otoczeniu i w całej Szkocji. Taki sposób odczytania tej opowieści pozwala docenić rolę literatury jako źródła pytań ważnych dla każdego człowieka w każdym czasie, a uczniowskie wypowiedzi zamieszczone w artykule potwierdzają, iż warto rozważyć wyjście poza schemat odczytania Makbeta, który szkoła zwykle powiela.