Poezja jako rękodzieło na krosnach czasu. Przywołanie miejsca i pamięć miejsca - Tomaszewski, Feliks (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Prezentowany tekst jest próbą rekonstrukcji przechwyconych i utrwalonych przez fragment (strzęp) poetyckiej tkaniny jednostkowych uczuć, miejsc, osób i przyzwyczajeń; jest także próbą odnalezienia i pokazania, w jaki sposób układane/przeplatane są poetyckie ściegi w materii wiersza. Swoistego rodzaju uwerturę stanowią pytania o rolę i znaczenie poezji i poety, materiałem badawczym – jeden tetrastych wiersza Antoniego Słonimskiego YT OT.