Interpretacja jako trening uważności - Koziołek, Krystyna (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie dydaktycznego potencjału praktyk uważności (mindfulness), a zwłaszcza korzyści wynikających z aplikowania ich do szkolnej interpretacji tekstów literackich. Trening skupienia uwagi na czytanym tekście, na tym, co wydarza się między (inter-pretacja) znakami, może dać wytchnienie od nieustannego rozproszenia przebodźcowanego umysłu.