Tematy prac olimpijskich w perspektywie genologicznej i dydaktycznej - Udzik, Beata (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Problemem badawczym poruszanym w artykule jest rozpoznanie kształtu tematów prac pisemnych proponowanych uczestnikom Olimpiady Literatury i Języka Polskiego w perspektywie pragmatyczno-językowej i genologicznej z uwzględnieniem ich funkcji dydaktycznej. W artykule zawarte zostały wnioski z analizy 312 tematów rozprawek olimpijskich z etapu okręgowego i ogólnopolskiego z lat 1970 – 2022. Zaproponowane w niniejszym ujęciu dwie perspektywy analityczne: językoznawcza i dydaktyczna nadają badaniu charakter interdyscyplinarny. Stwierdzono dużą różnorodność odmian realizowanych w ramach wzorca gatunkowego tematu. Dotyczy ona elementów składowych tematu oraz stopnia wypełnienia wzorca. Przeobrażenia wzorca zmierzają w kierunku personalizacji i uszczegółowienia dyrektyw wykonawczych. W tekście nakreślone zostały także postulaty badawcze dotyczące tematów rozprawek olimpijskich.