(Wy)bryk Mietczyńskiego jako sposób na budowanie komunikacyjnych mostów w polonistycznej edukacji literackiej - Szaniawska, Olga (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań prowadzonych w ramach pracy licencjackiej na temat języka streszczeń audiowizualnych publikowanych przez Miecia Mietczyńskiego, które zestawione były z opiniami uczniów i nauczycieli na jego temat. Praca przedstawia twórczość youtubera jako sposób budowania komunikacyjnych mostów między uczniem a dziełem literackim, co może ułatwiać młodemu odbiorcy spotkanie z lekturą, które wpisuje się w ramy tzw. edurozrywki. Pokazuje też zagrożenia, które może nieść korzystanie z tych materiałów w trakcie edukacji szkolnej. Zebrane wypowiedzi uczniowskie i nauczycielskie ukazują też istotne różnice między tymi grupami, co związane jest ze sposobem korzystania z materiałów publikowanych w przestrzeni internetowej przez youtuberów.