Biblia w języku i treści – projekt lekcji językowo-literackiej dotyczący Dziadów części III Adama Mickiewicza - Bińkowski, Patryk (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Artykuł zawiera propozycję metodyczną lekcji integrującej kształcenie literacko-językowe poprzez analizę i interpretację sceny V (Widzenie Księdza Piotra) Dziadów części III Adama Mickiewicza. Projekt zajęć skupia się wokół zagadnienia stylizacji biblijnej. Kluczowymi elementami lekcji są: wprowadzenie; analiza literacka Widzenia, która polega na wypisaniu przez uczniów wydarzeń biblijnych oraz określeniu ich funkcji; analiza językowa stylizacji biblijnej zaproponowana w formie pracy w grupach, aby zaktywizować uczniów; wprowadzenie kontekstów interpretacyjnych; podsumowanie. Do artykułu dołączony zostaje również materiał, który może zostać wykorzystany przez polonistę na lekcjach.