Przyjechali. Radosław Kobierski i jego Ziemia Nod: o miejscu tych, którzy błądzą - Szymańska, Katarzyna (Polonistyka. Innowacje, 2017)
Tekst jest próbą przyjrzenia się powieści Ziemia Nod Radosława Kobierskiego z perspektywy tych bohaterów, którzy błądzą. Wygnanie nie jest w niej jedynie przymusową i przejściową zmianą miejsca, ale też nieustannie odnawiającym się stanem wewnętrznym bohaterów różnej narodowości, pozycji społecznej i wieku. Istotę tytułowej krainy tworzą kolejne, nakładające się na siebie doświadczenia tułaczki, emigracji i wysiedlenia.