Ukształtowanie językowe tekstu a problem podmiotu w twórczości Jerzego Szatkowskiego - Wiczyńska, Bogna (Polonistyka. Innowacje, 2019)
W artykule podjęta zostaje analiza stylistyczna dwóch powieści Jerzego Szatkowskiego – To tak nieprawdopodobne że aż prawdziwe oraz Epistoły. Autorka skupia się na problemie stylu językowego obu tekstów oraz tego, jak wpływa on na ukształtowanie podmiotu. Swoje rozważania ujmuje w kontekście podmiotowości sylleptycznej, autotematyzmu oraz koncepcji „śladu” autora. Omówione zostają także problemy innowacji frazeologicznych oraz metaforyzacji tekstu artystycznego.