Dotknąć przeszłości… O regionalistycznym projekcie biograficzno-literackim Życiorysy lokalne. Piszemy biografie bohaterów lokalnych z Turku i powiatu tureckiego - Maciaszek, Mariola (Polonistyka. Innowacje, 2019)
Przedmiotem artykułu jest projekt edukacyjny Życiorysy lokalne. Piszemy biografie bohaterów lokalnych z Turku i powiatu tureckiego realizowany przez uczniów I Liceum Ogólnokształcacego im. Tadeusza Kościuszki w Turku w ramach współpracy szkoły z Wydziałem Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Autorka przedstawia historię wspólnych działań z zakresu biografistyki i dokumentalistyki – od wyboru postaci z lokalnej historii, poprzez gromadzenie materiału, sposoby jego przedstawienia, aż po efekt końcowy, którym były publiczne prezentacje i wydanie książki zawierającej dziewięć szkiców biograficznych. Opowiada o spotkaniach z bohaterami i świadkami zdarzeń oraz miejscach, z którymi związane były wybrane postacie. Opisuje metody pracy pozwalające uczniom na zdobycie umiejętności z zakresu różnorodnych form pisarstwa biograficznego. Materiał zilustrowany został fragmentami szkiców stworzonych przez uczniów oraz fotografiami z realizacji projektu.