Razem czy osobno? Znaczenie płci w szkolnej nauce języka obcego - Legeżyński, Marcin (Polonistyka. Innowacje, 2021)
Opracowanie podejmuje temat najważniejszych różnic widocznych w procesie uczenia się języka obcego pomiędzy uczniami płci męskiej i żeńskiej. Autor tekstu analizuje przyczyny tych różnic na poziomie fizjologii i psychologii uczniów oraz wymienia najważniejsze elementy, które powinny być obecne w lekcji edukacji zróżnicowanej.