Nauczanie przyjazne mózgowi? Metody stosowane przez nauczycieli języka polskiego w gimnazjum wobec postulatów neurodydaktyki - Handzel, Agnieszka (Polonistyka. Innowacje, 2015)
Artykuł przedstawia postulaty zmian w edukacji stawiane przez neurodydaktykę. Autorka, korzystając z części wyników badania „Dydaktyka literatury i języka polskiego w gimnazjum w świetle nowej podstawy programowej”, podejmuje refleksję nad sytuacją dydaktyki polonistycznej w gimnazjum w świetle nowych doniesień badawczych związanych z efektywnością procesu kształcenia.